Българската демокрация, шамаросана от апатията на избирателите, се сви до шепа бюлетини.

...
Българската демокрация, шамаросана от апатията на избирателите, се сви до шепа бюлетини.
Коментари Харесай

След изборите: опасността, надвиснала над България

Българската народна власт, шамаросана от апатията на гласоподавателите, се сви до шепа бюлетини. Ниската интензивност на балотажа на локалните избори сподели, че в седмицата след първия тур партиите по този начин и не са стимулирали повече жители да гласоподават. Това омерзение и отчуждение, само че и спотаен яд към политическото, прикрит зад високия % " не поддържам никого "  - към 5%, заглушава фанфарите за спечелилите.

В кратковременен проект слабата гражданска интензивност не работи в интерес на ръководещите, с цел да им завоюва съдружник и по-висока поддръжка за промени и дълбока промяна на България. Резултатите ще тестват още тази седмица еластичността на управническия съюз, само че надали ще провокират разпада му. От една страна, по-големият сътрудник ГЕРБ има два пъти повече общински съветници от ПП-ДБ, само че пък ПП-ДБ направи пробив, печелейки кметове и в няколко огромни регионални центъра с изключение на София - Варна, Пазарджик, Благоевград.

Местната власт е дирек за централната и, за разлика от нея, има обезпечен 4-годишен мандат. Общинските препоръки не могат да бъдат съборени от избор на съмнение или отдръпване на някой от съдружниците. Каквото и да се случи, четири години ръководство им е несъмнено.

А крайният резултат от актуалните локални избори са едни приглушени победи. ГЕРБ са първи не тъй като завоюваха, а тъй като притежаваха монопол в локалната власт, към този момент стеснен. ПП-ДБ се добраха до сложни победи. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи покачиха поддръжката си и като брой кметове, и като общински съветници, което за социалистите си е победа поради несекващия спад на въздействие от години. А " ИТН "  (ИТН) за първи път взе регионален град в България - кмет в Ловеч, с поддръжката на основаната от някогашен кадър на президента партия " Български напредък ". " Възраждане "  изостана от Българската социалистическа партия, която завоюва кметове в Дупница, още веднъж в Русе и Шумен, Разград, Силистра.

Интригата в София

В София - репер за салдото в управлящата не-коалиция - разликата от под 5000 гласа в интерес на Васил Терзиев, претендент на ПП-ДБ, " Спаси София "  и " Екип за София ", и Ваня Григорова, зад която се е наредила кохорта от Българска социалистическа партия, две бекапета, " Атака "  и още русофили от куп обединения, се резервира до края на преброяването. При съвсем 100 % обработени протоколи разликата е към % и половина - 48.28% по отношение на 46.76%. В съпоставяне с първия тур Григорова съумя да активизира още няколко десетки хиляди гласа. В щаба на Терзиев пък бяха толкоз сюрпризирани, че против тях е синдикалистката, а не номинираният от ГЕРБ-СДС и претендент на досегашното статукво Антон Хекимян, че по този начин и не откриха точния " роман ".

Едва ли е допустимо да се разчита на апелите на водача на ГЕРБ Бойко  Борисов, който сменяше като ветропоказател посланията към гласоподавателите си. Резултатите демонстрираха, че симпатизантите на ГЕРБ са избрали Ваня Григорова и потвърдиха известното, че няма по какъв начин да се прелее подобен избор.

Макар да няма знак за тъждество сред парламентарни и локални избори, дано напомним, че на вота за парламент седем месеца по-рано ПП-ДБ получи 192 343 гласа в София, а сега бъдещият кмет Васил Терзиев взе с към 15 000 гласа по-малко. Този път малко повече са гласувалите в София с " не поддържам никого "  - 17 778 или близо 5% от гласоподавателите.

Трудни локални " сглобки "

Но победа в основната столица, където ПП-ДБ печелят и 19 районни кметове, не е равнозначна на елементарно ръководство и промяна на модела, натрапен от 18 години. В Столичния общински съвет (СОС) никоя групировка няма болшинство от 31 общински съветници. ПП-ДБ разполагат с 23-има, ГЕРБ-СДС - с 14, деветима са за Българска социалистическа партия, осем за " Възраждане ", по трима за КОД и за Има Такъв Народ и един консултант за Вътрешна македонска революционна организация.

Резултатите демонстрират, че теоретично има късмет сглобката да се възпроизведе на софийско равнище - само че също и плаващите болшинства, патент на ГЕРБ. Как ще се (взаимо)действа ще проличи напълно скоро при две основни гласувания - за избор на ръководител на СОС, който е на скрито гласоподаване по настоящия устав, и на новата конструкция на Столична община, която новият кмет би трябвало да показа. Предизвикателството за Терзиев и екипът му ще бъде да предложат задоволително готови фрагменти, които да подменят част от администрацията на Столична община. В противоположен случай може да се окаже задно колело за каквито и да било промени, а и да ги саботира.

В съвсем всички общински препоръки, които бяха определени на първия тур с куп хартия и над 500 хиляди невалидни бюлетини, обстановката е като в СОС - болшинства няма. Практиката в България до момента е посочила, че такива се образуват на база локални бизнес ползи и към съответни планове. Пример за това е Хасково, където добре работещата сглобка сред ГЕРБ и Движение за права и свободи в общинския съвет подсигурява и победа на досегашния кмет и претендент на ГЕРБ на балотажа.

" Роди се звезда… "

С това заглавие от американски филм политолози характеризираха появяването на Ваня Григорова и нейния силен резултат в София. Както за Васил Терзиев, по този начин и за нея работата в ръководството на София - тъй като тя ще е консултант, може да е кулоар за нови политически цели. Въпреки това не е ясно до каква степен има капацитет да е старт за ново ляво, защото гръбнак за поддръжката ѝ е остарялото ляво и неговите бизнес кръгове - Българска социалистическа партия, Левицата и въобще политици, запомнени около националната злополука през 1996-1997 и прокремълски благосклонности.

Григорова не е декларирала политически упоритости, а дистанцията сред нея и водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е забележима с невъоръжено око. Докато синдикалистката е в СОС, двете ще поддържат леден мир. В изборната нощ обаче политолози разясниха, че ферментацията на европейско ляво по-скоро се чака откъм ПП-ДБ, (все по-рядко са припознавани като десница), а не от силите зад Григорова и нея самата.

Кадифен прелом

Както пролича в снощните изявления на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, вътрешният напън в обединението се ускорява в подтекста на идния бюджет за 2024 и последващата ротация през март, обвързвана с оценка на активността на министрите в държавното управление. Към това се прибавят и конституционните промени, планувани за гласоподаване през декември, и крайното решение за Шенген, което, в случай че е отрицателно, ще ускори натиска върху държавното управление на акад. Николай Денков от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи. За Бойко Борисов обаче е преференциално непопулярни решения и отговорността за тях да се вземат точно от кабинета на ПП-ДБ. В последна сметка с депутатите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, а за какво не и на други обединения постоянно може да блокира такива, които пречат на подкрепящите го бизнеси - да вземем за пример предлагането на Министерството на финансите да отпадне понижената на 9% Данък добавена стойност ставка за ресторантьорите. Но пък не е ясно какво ще се случи със поръчката на кабинета да бъде заменен шефът на ДАНС.

От друга страна и " Граждани за европейско развиване на България "  са пресирани. Както разяснява по Българска национална телевизия политологът Огнян Минчев, натискът върху ГЕРБ и Бойко Борисов в актуалната политическа обстановка е доста висок, когато се пробват да се релегитимират, а политическото им държание се следи доста деликатно " от всички ".

След два дни Борисов ще изиска от партията да реши дали да остане в сглобката. Такива демонстрации на пехливанлък към този момент са познати - нищо чудно в тях да се включи и Делян Пеевски, първият съпредседател на парламентарната група на Движение за права и свободи в политическата история на партията. Липсващата частица - съдружно съглашение сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, все по този начин липсва. А водачът на ГЕРБ означи през вчерашния ден гласовете на " Възраждане ", трета политическа мощ във Варна, дадени за претендента на ПП-ДБ и предстоящ кмет Благомир Коцев. Няма по какъв начин преднината (на Иван Портних, претендента на ГЕРБ, б.а.) да се стопи без заплатен избор от мутрите и варненските групировки, разяснява Борисов от Пловдив. Но по този начин и не изясни странните си избори за непопулярни претенденти - Хекимян в София и Портних за Варна, натрупал обилни негативи в досегашните си два мандата.

Ако апатията на гласоподавателите продължи, ще нулира демокрацията.

***
Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

" Исках да покажа на всички какъв брой красива е София "

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР